NIKKA WHISKY FROOM THE BARREL to japońska whisky destylowana i butelkowana w tym właśnie kraju. Doskonała dzięki połączeniu łagodnych Single Malt z Miyagiko i cięższych Yoichi. Doskonale wyważona. Godnie reprezentuje styl trunków pochodzących z tego azjatyckiego cesarstwa. Stworzona przez Masataka Taketsuru – nazywanego ojcem japońskiej whisky.
Intensywny i obfity smak zawdzięcza nie tylko doskonałej mieszance wymienionych wyżej Single Maltów z whisky zbożową. Proces dojrzewania w beczkach po Burbonie nadaje jej również wyjątkowy charakter. Wyczuwalny aromat ciętych kwiatów, świeżych owoców i przypraw wzbogaca również delikatny zapach dębu.
Nikka From The Barrel nie jest filtrowana na zimno. Wykończenie długie o ciepłym, owocowym posmaku z wyczuwalnymi przyprawami. Kolor trunku jest połączeniem odcieni karmelu, toffi, wanilii oraz tzw. „zimowych” przypraw.